Idrætten er vigtig faktor for at få løftet kommunens sundhed – der skal fokus på både fysisk, mentalt og social sundhed og vigtigt ikke at tænke snævert, men i samlede indsatser

Idrætten er vigtig faktor for at få løftet kommunens sundhed! Sundhed er flere ting. Det var et af flere indspark som Slagelse Idræts Råd gav i arbejdsgruppen omkring kommunens nye Sundhedspolitik. Det er vigtigt at fremhæve, at sundhedstilstanden ikke kun er fysisk, men også handler om både den mentale sundhedstilstand samt den sociale sund-hedstilstand og det er vigtigt med tværgående samarbejde, idrætten kan være en del af løsningen.

Politikken bør i stor udstrækning skal tage udgangspunkt i borgeren herefter kommer kommunen og civilsamfund. Vi understreger vigtigheden af at tydeliggøre, hvad Kommunen som forvaltning (med stort K) er ansvarlig for, når civile aktører og borgerne (aktører i kommunen som geografisk område) inddrages:

– at facilitere og indkalde til konkrete arbejdsmøder, med indsatsgrupperne – bestående af relevante, civile aktører, hvor konkrete handlinger drøftes og vedtages.

Her er det dog vigtigt, at selvom ”frivillige” kan være en del af løsningen, er der behov for, at der ”medfølger” økonomi til at folde det ud.

Endeligt gør vi opmærksom på, at

1. der er en række undersøgelser, som viser, at trivslen i institutioner og skoler er helt grundlæggende/vigtig for sundheden

2. hvis man skal trives og lære i sin institution og skole, er vi nødt til at have et mangfoldigt tilbud, som børn og unge gerne vil

3. hvis man som voksen og ældre skal trives også i fritiden, skal der ligeledes her være mangfoldige fritidstilbud hvorfor der skal være fokus på gode og bæredygtige institutioner og ligeledes idrætsfaciliteter til de voksne og ældre.

Forskellige indsatser afhængig af livsløbsfaser

Set ”lidt fra oven” er vi af den opfattelse, at alle befolkningsgrupper bør være en del af sundhedspolitikken, idet bla. forskellige aldersgrupper (forskellige livsløbsfaser) har brug for noget forskelligt. Her tænker vi på børn, unge, voksne og seniorer. Vi er dog enige i, at disse grupper skal behandles forskelligt, og at indsatserne skal gøres på hvert aldersgruppe/livsløbsfase men gerne med konkret handlinger – og med inddragelse af relevante indsatsgrupper (civilsamfundet), hvor det giver mening og merværdi.

Mental sundhed

Vi er enige i vigtigheden af at have fokus på mental sundhed, hvor det skal gøres mere konkret og håndgribeligt, hvordan der skal arbejdes med de tre simple råd fra partnerskabet ABC for mental sundhed:

Gør noget aktivt – Gør noget sammen – Gør noget meningsfuldt.

Tidlig indsats hele livet og hos de unge

Vi er enige i, at alle skal have de bedste forudsætninger for et godt liv og at fællesskaber er afgørende faktor ift. Bekæmpelse af ensomhed. Det er vigtigt at tage udgangspunkt i intentionen om tidlig indsats for alle aldersgrupper – også når det handler om seniorer.

Endelig skal det i forhold til børn og unge fremføres – at forebyggelse gennem SSP og børn og unges fritidstilbud ligeledes er meget vigtig.

2. juni 2024

2024-09-08T17:28:10+02:00